ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – OLYMPIAKOS NICOSIA

O ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ

543864_702196603139487_859212439_n

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι…

Ογδόντα Τρία χρόνια πριν έγινε η πρώτη μεγάλη εξέγερση του Κυπριακού Ελληνισμού κατά του αγγλικού αποικιακού καθεστώτος και το ιστορικό μας σωματείο έπαιξε σημαντικό ρόλο και σε αυτή τη σελίδα της ιστορίας του Ελληνικού μας νησιού.

Ο «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» Λευκωσίας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1931, λίγους μήνες πριν από τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1931 – τα γνωστά ως Οκτωβριανά, που ανεξίτηλα σημάδεψαν την εθνική μοίρα του Κυπριακού Ελληνισμού – από μια ομάδα μορφωμένων νέων, αποφοίτων του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Η δράση του σωματείου εκτός από αθλητικούς είχε και εθνικούς-πολιτικούς σκοπούς. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ίδρυσης του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ», τα μέλη του όχι μόνο συμμετείχαν στην προσπάθεια εθνικής απολύτρωσης από την ξένη κατοχική παρουσία, μα ανέλαβαν ηγετικό ρόλο σε κάθε εθνικοαπελευθερωτική εκδήλωση. Δεν είναι υπερβολή αν λεχθεί πως ο «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» υπήρξε ο καθοδηγητικός φάρος – το κέντρο λήψεως αποφάσεων – σε κάθε εθνικοαπελευθερωτική δραστηριότητα.

Έτσι, όταν ξέσπασαν τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1931, τα μέλη του «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ» συμμετείχαν δυναμικά στη μοιρόγραφτη κείνη πορεία του λαού μας. Μια πορεία που αναπόδραστα ξεδιπλώθηκε όχι μόνο ύστερα από τις οδυνηρές διαψεύσεις των εθνικών οραματισμών του λαού μας – που συνίσταντο στην ένωσή του με το μητροπολιτικό Ελληνισμό – αλλά και ύστερα από το κυνικό βιασμό και των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών και συνταγματικών θεσμών, που με τη σύμπραξη στο Νομοθετικό Συμβούλιο των τουρκοαγγλικών ψήφων, στραγγαλιζόταν η θέληση του 82% του πληθυσμού της υπόδουλης πατρίδας. Πρόσθετα, σαν τα αυτοκρατορικά συμφέροντα το απαιτούσαν, επιβαλλόταν η βρετανική βούληση με αυτοκρατορικά διατάγματα έστω κι αν το Νομοθετικό Σώμα (Έλληνες και Τούρκοι βουλευτές) επιψήφιζε ή καταψήφιζε κάποιο νομοσχέδιο που κατέθετε ο Κυβερνήτης.

Οι αγγλικές αποικιακές αρχές έκλεισαν το σωματείο λόγω αυτής της συμμετοχής του στην εξέγερση που είναι γνωστή ως Οκτωβριανά και ο Ολυμπιακός ξαναλειτούργησε μετά από ένα χρόνο.

. .

Leave a Reply