ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – OLYMPIAKOS NICOSIA

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1956

10606459_10152411949203725_6025073597757906084_n

Σαν σήμερα απαγχονίζονται τρία μέλη της ΕΟΚΑ, ο Ανδρέας Ζάκος, ο Χαρίλαος Μιχαήλ και ο Ιάκωβος Πατάτσος. Βάδισαν στην αγχόνη με το κεφάλι ψηλά, αγέρωχοι και κραυγάζοντας συνθήματα και τραγούδια. Οι τελευταίες τους ημέρες, η ψυχολογία τους, το θάρρος και η παρρησία τους μπροστά στον θάνατο μεταφέρθηκαν με κάθε λεπτομέρεια από τους συγκρατούμενους τους και διασώθηκαν από συγγραφείς – αγωνιστές, όπως ο Σπύρος Παπαγεωργίου και ο Νικόλαος Βασιλειάδης.

Ο εικοσιπεντάχρονος Ανδρέας Ζάκος, από τη Λινού της Σολέας και μέλος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, συλλαμβάνεται στη μάχη των Σόλων μαζί με το συναγωνιστή του Χαρίλαο Μιχαήλ και καταδικάζεται σε απαγχονισμό. Ο Ζάκος επικοινωνεί με το σπίτι μέσω επιστολών, το ξέρει ότι θα οδηγηθεί στην αγχόνη, αυτό όμως ουδόλως τον φοβίζει. Γράφει στο πατέρα του Χαρίλαο Ζάκο, σε μία από τις τελευταίες του επιστολές: «Χαιρετισμούς σε όλους στο σπίτι και το γραφείο. Και αν υπάρχει κανείς που βάλλει στοίχημα για το ποδόσφαιρο εξακολουθώ να υποστηρίζω τον Ολυμπιακό…Με αγάπη, Ανδρέας».

Στις 9 Αυγούστου ανέβηκε στην αγχόνη ζητώντας να ακούσει το Πένθιμον Εμβατήριον της «Ηρωικής Συμφωνίας» του Μπετόβεν. Στο τελευταίο του γράμμα σημείωσε: «Η ώρα του θανάτου πλησιάζει, μα στην ψυχή μας φωλιάζει η ηρεμία. Νομίζω ότι μόνο με την εκτέλεση θα μπορέσω να μείνω για πάντα νέος και αθάνατος. Πρώτα ή ύστερα έπρεπε να διαθέσω την ζωή μου. Δεν βλέπω πιο κατάλληλη περίσταση από την τωρινή για να το κάνω».

- Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-

. .

Leave a Reply